Onderwijsinfrastructuur in België

Schoolinfrastructuur

Grote investeringen in zowel nieuwbouw als renovatie van scholen zijn noodzakelijk om onze schoolgebouwen toekomstbestendig te maken en onze jeugd alle kansen te geven

Toekomstbestendige schoolgebouwen

Een essentiële investering in de toekomst

Er zijn naar schatting 20.000 schoolgebouwen in Vlaanderen en Brussel, goed voor een oppervlakte van 16.6 km2. Maar de staat van onderwijsinfrastructuur in België laat te wensen over. Veel schoolgebouwen kampen met veroudering, slechte energieprestaties en een tekort aan moderne faciliteiten die inspelen op hedendaagse onderwijsmethoden en -behoeften.

In Vlaanderen kreeg de infrastructuurproblematiek sinds 2010 een grote boost via PPS-programma’s zoals Scholen van Morgen en Scholen van Vlaanderen en het DBFM-model. In Wallonië en Brussel staan gelijkaardige initiatieven op til. Maar ondanks de inspanningen van alle stakeholders, blijven grote investeringen in zowel nieuwbouw als renovatie noodzakelijk om onze schoolgebouwen toekomstbestendig te maken en onze jeugd alle kansen te geven.

Decreet open scholen

Open scholen als motor van de samenleving

Scholen nemen steeds meer een centrale plaats in het dorpsleven in. Sinds op 1 maart 2024 het decreet open scholen in werking trad, stellen steeds meer scholen hun infrastructuur ter beschikking van verenigingen en organisaties, buiten de gewone schooluren.

Met het decreet voor open scholen wil de Vlaamse Regering het buitenschools gebruik van schoolgebouwen nog verder verhogen om tegemoet te komen aan een groeiende nood aan ruimte voor (sport)verenigingen, jeugdverenigingen, naschoolse opvang en gemeente- of provinciediensten.

Recordinvesteringen

Bouw mee aan de scholen van de toekomst

De komende jaren worden er in België recordbudgetten vrijgemaakt voor de bouw en renovatie van scholen. Overheden, scholen en investeerders zoeken actief naar innovatieve, duurzame en efficiënte oplossingen – en Edubuild Summit is dé plek waar beslissers ideëen opdoen en hun partners kiezen.

Edubuild Summit brengt professionals samen

Als exposant krijg je rechtstreeks toegang tot deze snelgroeiende markt en positioneer je jouw bedrijf als een essentiële speler in de toekomst van onderwijsinfrastructuur. Mis de kans niet om nieuwe klanten en opdrachten binnen te halen in een sector met miljarden aan investeringspotentieel.

Nieuwbouwproject in Poperinge versterkt toekomst van secundair onderwijs

Het Vrij Secundair Onderwijs Poperinge zet met de bouw van twee nieuwe schoolgebouwen een belangrijke stap richting een toekomstgerichte en duurzame leeromgeving.

Duurzame transformatie van PXL Gebouw B in Hasselt

Het PXL Gebouw B in Hasselt ondergaat een grondige transformatie, waarbij de bestaande structuur wordt herontwikkeld tot een modern, multifunctioneel leercentrum.

Basisschool Edison

Eind 2024 namen de leerlingen en leerkrachten van basisschool Edison in Hoboken hun intrek in de vernieuwde gebouwen aan de Onderwijzersstraat. De school onderging afgelopen jaren een indrukwekkende metamorfose en transformeerde van een gesloten complex tot een inspirerende leer- en leefomgeving met een open gezicht naar de omgeving.

Basisschool De Oogappel

De nieuwe school wordt geïntegreerd in een centraal gelegen park en sluit perfect aan bij de omliggende woonwijk. Een publiek voorplein is de ontmoetingsplaats voor leerlingen, ouders en buurtbewoners en creëert een buffer tussen de school en de woonomgeving.

School in Kalken krijgt grondige vernieuwing na afgerond project in Laarne

Het project omvat een duurzame nieuwbouw die naadloos aansluit bij het authentieke, reeds gerestaureerde schoolgebouw. De plannen voor deze twee ambitieuze projecten werden ontworpen door ABETEC architecten & ingenieurs.

GBS Lubbeek

Het project werd aangekondigd in 2022 toen KU Leuven, UZ Leuven en de gemeente Lubbeek een samenwerkingsovereenkomst ondertekenden om het leegstaande kasteel De Maurissens op de ziekenhuiscampus nieuw leven in te blazen. Toen was er sprake van de opening in 2025, maar dat wordt nu januari 2026.

De campus Kantienberg in Gent wordt vernieuwd en herbestemd

De campus Kantienberg van de Arteveldehogeschool in Gent zal een transformatie ondergaan, ontworpen door Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten in samenwerking met PUUR interieurarchitecten. Het oorspronkelijke gebouw, een prijswinnend ontwerp van Crepain Binst Architecture uit 2009, wordt aangepast om beter te voldoen aan de hedendaagse behoeften en om de verbinding met de stad te versterken.

3 complementaire sectoren

Als exposant krijg je op één dag toegang tot een unieke mix van professionals en besluitvormers uit alle drie de sectoren

De jaarlijkse afspraak voor de sector

Ontdek waarom meer dan 500 professionals enthousiast zijn over Edubuild Summit